Hvem behandler FM?

I Norge er det dessverre ikke så vanlig å se at FM blir behandlet av det offentlige. Der er dessverre ikke en overordnet tverrfaglig etat som tar pasienten under vingene.

Mange pasienter blir fortsatt opplært fra sin fastlege om at FM er en lavstatus diagnose, som ikke kan kureres eller gjøres noe med, du må lære deg å leve med den. Der finnes en del rehabiliteringssenter rundt omkring i Norge, som også tar imot pasientgruppen. Du kan søke via din fastlege om å få opphold.

Alt for ofte blir pasientgruppen sendt hjem med beskjed om å akseptere og lære seg å leve med diagnosen, og at der ikke finnes en kur. Det hviler et enormt ansvar på den syke når de ikke vet hvor de skal begynne og ikke møter hjelp fra sin lege. Postnummeret ditt avgjør hvor lenge du må vente på time til psykomotorisk fysioterapeut og der er en forskjellbehandling fra bydel til bydel, dessverre. Men der er lys i tunellen! For dette med kur, det er omdiskutert, for selv om der ikke finnes èn kur, så finnes der mange tiltak som kan gjøres for å få et bedre liv med FM.

FM blir ofte behandlet av din fastlege som kanskje er ditt første møte med diagnosen. Ut over dette er også revmatologer ansett som spesialister på FM, ikke fordi FM er revmatologisk diagnose (ICD-11 MG30.01 Chronic Widespread Pain/Kronisk Utbredt Smerte), men fordi revmatologer er spesialister på denne type plager. Den beste form for behandling for pasientgruppen er en koordinerert behandling som kan gi optimal pleie , men det krever ofte en teamtilnærming.

Dette teamet kan omfatte følgende spesialister:

  • Revmatolog – leger som spesialiserer seg på leddgikt og andre sykdommer i bein, ledd og muskler
  • Fysioterapeuter – spesialister trent i å mobilisere muskler, bein og ledd gjennom trening, praktisk pleie og pasientopplæring
  • Ergoterapeuter – spesialister som er opplært i å undervise måter å beskytte leddene, spare energi, delta mer i daglige aktiviteter og pasientopplæring.
  • Psykologer og psykomotorisk fysioterapeut – spesialister som kan hjelpe til med å initiere og opprettholde egenomsorgstilnærminger til smertebehandling og som kan bidra til å løse sosiale utfordringer knyttet til håndtering av kronisk smerte.
  • Kostholdsterapeuter – utdannet innen optimale dietter som kan hjelpe deg å opprettholde en sunn vekt , sunne tarmer og en kropp i balanse.
  • Akupunktører/IMS behandler – spesialister som kan påvirke smerteoppfatning, fremme helbredelse og forbedre funksjon ved å stimulere bestemte punkter på kroppen ved bruk av nåler.

Det viktigste av ALT, er at DU og må være en del av dette teamet. Mye av jobben med å begrense FM-symptom kan gjøres hjemme, av deg, og krever ikke at du oppsøker lege/terapeut. Det du selv kan gjøre, kan imidlertid kreve noen endringer i forhold til hvordan du lever livet ditt, hvilke vaner du har og hvilke uvaner du har fått. Det er viktig at du holder deg til planen og målene du setter deg, for å implimentere nye rutiner og vaner og for å oppnå bedre mestring og kontroll over symptomene. Det er helt vanlig å dette av og de fleste opplever dette i løpet av omleggingen, men støtt deg til de personene du føler gir deg styrke, kunnskap og hjelp og bruk god tid. Stress er ikke en god samarbeidspartner.

Det kan være at du og legen din trenger å møtes for å identifisere den beste kombinasjonen av profesjonelle og egenomsorgstilnærminger som fungerer for deg. Denne planen må gjennomgås og potensielt revideres over tid etter hvert som behovene dine endres. Her kan også en psykomotorisk fysioterapeut være behjelpelig.

Behandling av FM

Behandlingen/håndteringen av FM kan ha mange former. Under selvhjelp fanen som du finner i menyen, har vi identifiserer de ulike tilnærmingene, alt ut ifra hvor du står akkurat nå. Du kan trykke HER for å komme direkte til selvhjelpsmodulene for å lære mer om hver behandlings- / styringsstrategi.

  • Selvhjelpsmoduler – Det er mange endringer i livsstilen din som kan hjelpe deg med å forbedre symptomene på FM. Det du velger å fokusere på, må tilpasses din spesifikke situasjon. Koblingen under tar deg til en beskrivelse av de mange selvhjelpsmetodene andre har funnet nyttige. Det kan være lurt å snakke med legen din for å identifisere hvilke tilnærminger som er best for deg på det nåværende tidspunkt.
  • Profesjonell pleie – Å kombinere egenomsorg med profesjonelt pleie kan skape en optimal tilnærming til vellykket symptomhåndtering av FM. Koblingen ovenfor tar deg til selvhjelp siden, hvor du finner en beskrivelse av flere ledende tilnærminger til kronisk smertebehandling. For FM inkluderer de vanligste tilnærmingene medisiner, kognitiv atferdsterapi og aerob trening. FibroNorge har fokus på den ikke-farmasøytiske tilnærmingen til symptomforbedring og kan derfor tipse om oppholdsinstitusjoner. På Helsenorge sin hjemmeside kan du søke i behandlingsinstitusjoner. Trykk her for direkte link til deres nettside.

    Ellers kan vi tipe om følgende rehabiliteringsinstitusjoner som tar imot pasienter med FM. Har du navn på et godkjent sted, så tar vi gjerne imot tips.

  • Sunnås
  • Skogli
  • Unicare
  • Hauglandsenteret
  • Vikersund Bad
  • Vigør