Hva er egentlig fibromyalgi?
Har du noen gang fått spørsmålet: Hva er fibromyalgi? Og hvor enkelt er det egentlig å svare på? Ofte hører vi merkelapper som «kvinnesykdom», «smertesykdom» eller «bløtvevsrevmatisme» – men disse ordene gir bare en overfladisk forklaring.
Fibromyalgi er en tilstand knyttet til en ubalanse i nervesystemet. Årsaken til denne ubalansen er et omdiskutert tema, men forskningen har avdekket objektive avvik hos fibromyalgipasienter. Blant annet har man funnet unormale biokjemiske, metabolske og immunregulerende prosesser. Dette har bidratt til forståelsen av fibromyalgi som en forstyrrelse i sentralnervesystemets regulering av smerte. Resultatet er en økt følsomhet for smerte, varme, lyd og lukt – et fenomen kjent som sentral sensitisering.
Noen av de biokjemiske stoffene som spiller en rolle i denne ubalansen er cytokiner, substans P og nitrogenoksid (NO-gass). NO-gass forbruker kroppens magnesiumreserver, noe som kan skape ytterligere ubalanse. Derfor er magnesium et viktig mineral for symptomlindring.

De fleste medikamenter som gis til fibromyalgipasienter virker ved å dempe hjernens oppfattelse av smerte, men de fjerner ikke de underliggende biokjemiske forstyrrelsene. Dette gir en midlertidig lindring, men uten å adressere årsaken bak tilstanden – ofte med bivirkninger som en uønsket konsekvens.
Hvorfor oppstår denne ubalansen i nervesystemet? Det finnes ikke ett enkelt svar, men en ting er sikkert: nervesystemet er involvert i så godt som alle kroppens funksjoner. Hjernen, ryggmargen, nervecellene og nervefibrene – alt henger sammen.
For å behandle fibromyalgi på en effektiv måte må vi derfor forstå hvorfor nervesystemet begynner å produsere disse biokjemiske stoffene i utgangspunktet. Dette tar oss inn i et komplekst, men viktig, biokjemisk landskap.